Menopauza – biološka prekretnica u životu žena

Muči li vas depresija, nesanica, česta promjena raspoloženja, smanjeni libido a sve je to još popraćeno i valovima vrućine? Pojavljuju li se učestalo neki od ovih simptoma, a pritom ste već odavno proslavili 40. rođendan, moguće je da ste ušli u razdoblje perimenopauze.

Menopauza je prirodno stanje organizma i neizbježna pojava u životu svake zrele žene, kojom završava razdoblje reproduktivne sposobnosti i kažemo da je žena u menopauzi ako kod nje potpuno odsustvo mjesečnice traje godinu dana. To može biti popraćeno brojnim tjelesnim i psihičkim promjenama koje će kod različitih žena biti različitog intenziteta i trajanja. Iako se prvi simptomi mogu osjetiti već nakon navršene 40. godine života, većina žena ulazi u menopauzu oko 50. godine života.

Najčešći simptomi menopauze

Valunzi ili vrućina u valovima

Napadaji vrućine u valovima su najčešći simptomi vezani uz menopauzu. Iako još uvijek nije do kraja razjašnjeno što ih doista izaziva, pouzdano se zna kako su posljedica promjena u hipotalamusu, dijelu mozga koji regulira tjelesnu temperaturu. Kada hipotalamus dobije signal o previsokoj tjelesnoj temperaturi, započinje lančani proces koji dovodi do hlađenja tijela. Širenjem krvnih žila na površini kože povećava se protok krvi na površini, a time se otpušta višak topline. To uzrokuje crvenilo lica i vrata, a često i preznojavanje i ubrzani rad srca. Dogode li se noću, valunzi mogu izazvati poremećaje spavanja, što za ima za posljedicu umor zbog neispavanosti.
Važno je naučiti prepoznavati i izbjegavati uzročnike napadaja vrućine. To može biti previše zagrijana prostorija, konzumiranje vrućih napitaka, vruće ili jako začinjene hrane, kao i alkohol, kofein ili cigarete. Redovito vježbanje doprinosi smanjenju stresa, a korisni su i meditacija, joga, akupunktura ili masaža.

Krhke kosti

Koštana masa gubi gustoću u starijoj životnoj dobi, stoga se najčešće taj problem povezuje s fiziološkim starenjem. Međutim, u menopauzi, kosti kod žena postaju krhke zbog nedostatka estrogena, koji uz osnovnu funkciju u reprodukciji, sudjeluje i u obnavljanju kostiju. Zato u prevenciji osteoporoze, veoma važnu ulogu ima hormonsko nadomjesno liječenje, koje bi trebalo početi koristiti čim ranije i uzimati više godina da bi se vidjela dobrobit takvog liječenja. Uz terapiju, za očuvanje koštane mase potreban je i dovoljan unos kalcija (prehranom ili suplementima) te redovita tjelesna aktivnost.

Stvaranje masnih naslaga oko struka

Čest problem žena u četrdesetim i pedesetim godinama je debljanje, osobito oko struka. Za to ne treba kriviti pad razina hormona u tijelu, nego i dotadašnje prehrambene navike, manjak tjelovježbe, kao i usporavanje metabolizma zbog starenja. Žene u menopauzi, a posebno one koje imaju sklonosti ka debljanju, moraju uskladiti unos kalorija i fizičke aktivnosti i znati držati svoju tjelesnu težinu pod kontrolom prije nego što se pretvori u problem.

Hormoni ruše raspoloženje

Menopauzalna depresija je uobičajeni naziv za promjene raspoloženja u menopauzi. Pretpostavlja se kako je jedan od bitnih uzročnika takvih raspoloženja hormon serotonin. Promjene u razinama serotonina, koji kontrolira raspoloženje, mogu uzrokovati intenzivnu tugu, melankoliju, izolaciju od okoline i sl. i to u različitim i nepredvidivim vremenskim trajanjima. Depresiji u menopauzi sklonije su žene koje su još u ranijim životnim godinama intenzivnije mijenjale raspoloženje, kao i one koje imaju stresan život ili rade stresan posao i sl. Uzroci ponekad mogu biti i u poremećaju rada štitnjače ili mogu nastati kao nuspojave pojedinih lijekova. Ako su tegobe izražene do mjere u kojoj ozbiljno remete normalan život, svakako je potrebno potražiti pomoć liječnika.

Menopauza se ne može izbjeći, ali se sve popratne tegobe mogu znatno ublažiti. Dobro odabrana medicinska terapija, samodisciplina kroz pravilnu prehranu i tjelovježbu te redoviti kontrolni pregledi mogu bitno poboljšati zdravstveno stanje u menopauzi, a time i kvalitetu života. Pridržavajući se navedenog, uistinu nema razloga zbog kojeg se i u svojim zrelim godinama ne biste trebali dobro osjećati i uživati u životu.