Prvi ginekološki pregled

Svaka mlada djevojka dođe u situaciju da mora obaviti svoj prvi ginekološki pregled, ali u većini situacija ne zna kada je pravi trenutak za prvi posjet ginekologu.

Izuzetno je bitno da prvi ginekološki pregled bude ugodno iskustvo za mladu djevojku kako ne bi razvila averziju prema pregledima te na taj način dovodila svoje zdravlje u pitanje zbog kasnijeg neredovitog odlaska na pregled. Uobičajeno je da i roditelj, najčešće majka, prate svoje dijete na prvi pregled, ali to nije nužno. Svaka će djevojka, u dogovoru sa svojim roditeljem, odabrati ono što njoj najviše odgovara.

Prvi je pregled najčešće ugodan razgovor između mlade djevojke i njezinog ginekologa u kojem se postiže povjerenje i smanjuje strah od pravog pregleda. Osim toga, ginekolog će se raspitati i o općem zdravlju djevojke, njenim navikama, lijekovima koje možda koristi i slično. Razgovarati će se o spolnoj higijeni, seksualno prenosivim bolestima i svemu što mladu djevojku zanima.

Poželjno je da djevojka u teenager-skoj dobi dođe na razgovor s ginekologom (prije prvog planiranog spolnog odnosa); a obavezno je obaviti ginekološki pregled nakon što postane spolno aktivna.

Svakako je potrebno obaviti pregled ako:

  • djevojka napuni 16-17 godina, a još nije dobila prvu menstruaciju
  • djevojka planira ili je postala seksualno aktivna
  • primjeti neobičan iscjedak iz rodnice, svrbež, peckanje i sl.
  • se želi informirati o kontracepciji i željenoj ili neželjenoj trudnoći

Kako se pripremiti za pregled?

Bilo bi dobro da djevojka, ako je u mogućnosti, razgovara s majkom koja će s njom podijeliti svoja iskustva i na taj način umiriti djevojku. Ako djevojka već ima spolne odnose, trebalo bi apstinirati barem 24 sata od odnosa prije dolaska ginekologu.. Preporuka je nositi udobnu odjeću koja se lako skida.

Od čega se sastoji pregled?

Pregled koji slijedi nakon razgovora ne traje dugo i uz dobru pripremu je bezbolan. Ginekolog će pregledati vanjsko spolovilo, a zatim se vrši pregled rodnice i vrata maternice te se uzima uzorak za PAPA-test (PAPA-test služi za utvrđivanje abnormalnosti epitela na vratu maternice). Nakon toga obaviti će se bimanualni palpatorni pegled i ultrazvuk. Ultrazvuk je potpuno bezbolan, a ginekologu omogućuje da pregleda jajnike, maternicu i utvrdi eventualne nepravilnosti. Sam pregled ne bi trebao trajati duže od nekoliko minuta.

Što nakon pregleda?

Nakon pregleda, vaš ginekolog će s vama obaviti razgovor i dijagnosticirati uredan nalaz ili različite promjene te vas uputiti u daljnje liječenje, ukoliko je potrebno. Uputit će vas u metode održavanja higijene spolovila, savjetovati vas o kontracepcijskim sredstvima i educirati o spolno prenosivim bolestima.

Nakon prvog pregleda, odlazak ginekologu bi trebao postati redovita praksa (jednom godišnje), a u slučaju nekih tegoba i češće.