Spolno prenosive bolesti (SPB)

Kako se prenose spolne bolesti?

Spolno prenosive bolesti su zarazne bolesti koje se prenose izravnim spolnim kontaktom zaražene osobe na zdravu osobu, a neke se mogu prenijeti i nespolnim putem (npr krvlju). Neke spolno prenosive bolesti tiho “bujaju” u organizmu (bez simptomatologije) pa mnogi nisu ni svjesni da ih imaju, a mogu ostaviti ozbiljne zdravstvene posljedice.

Najveći rizik od spolno prenosivih bolesti imaju mladi koji rano stupaju u spolne odnose i skloni su mijenjanju partnera, a pri tome ne koriste zaštitu jer misle da su nedodirljivi. Uzrok leži u neinformiranosti mladih (u sklopu nastave u školama tema se ovlaš spomene s premalo kvalitetnih informacija).

Najčešći simptomi spolno prenosivih bolesti

Simptomi spolne bolesti ovise o samoj vrsti spolne bolesti. Ponekad su simptomi prilično oskudni pa ih je gotovo nemoguće uočiti. U takvim slučajevima, osobe, ne znajući da su zaražene, ne traže liječničku pomoć i infekciju šire svojim partnerima.

Simptomi mogu biti vrlo šaroliki i uvelike ovise o vrsti bolesti, a najčešći su:

Simptomi kod žena:

 • otežano i bolno mokrenje
 • intenzivan svrbež
 • žarenje vanjskog spolovila
 • povećana količina iscjetka
 • ponekad iznenadno krvarenje

Simptomi kod muškaraca:

 • gnojni iscjedak iz mokraćne cijevi
 • otežano i bolno mokrenje
 • crvenilo
 • bol i svrbež vrha penisa
 • otekline
 • intezivni i negugodni mirisi
 • bjele naslage

Kako spriječiti prijenos spolnih bolesti?

Prije svega, potrebo se dobro informirati. Žene, prilikom posjetu ginekologu, mogu zatražiti detaljne informacije o spolno prenosivim bolestima. Muškarci, s obzirom da ne idu na redovne preglede spolnih organa, mogu te informacije zatražiti od svog liječnika koji će ih informirati i dodatno uputiti specijalisti, preporučiti literaturu i savjetovati.

Nadalje, djelotvorna je i mehanička zaštita (upotreba kondoma) prilikom svakog spolnog odnosa.
Iako kondomi nisu savršena zaštita os SPB; još uvijek su najefikasniji. Protiv nekih spolnih bolesti (HPV) moguće se i cijepiti.

I najvažnije od svega; samo u spolnom odnosu dviju zdravih i nezaraženih osoba nema rizika od prenošenja spolno prenosivih bolesti. Upoznajte svog partnera ili partnericu, razgovarajte o prijašnjim vezama i, ako je potrebno, obavite testiranja.

Najčšeće spolne bolesti

Iako spolnih bolesti ima puno, najčešća spolno prenosiva bolest je humani papiloma virus. Obzirom da HPV ima specifično “mjesto” u ginekološkoj patologiji, zaslužuje da se o njemu kaže nešto više.

HPV – Humani papiloma virus

HPV je najraširenija spolno prenosiva bolest. Prema nekim istraživanjima, gotovo svaka spolno aktivna osoba u jednom trenutku života dobije ovu virusnu infekciju. Prenosi se spolnim putem, ali i oralnim seksom te dodirom “kože na kožu” tijekom spolnog odnosa.

Prenosnici HPV-a su i muškarci i žene. Muškarcima se savjetuje da potraže pomoć liječnika ako uoče neobične izrasline na spolovilu i oko spolovila te u ustima ili grlu.

Žene moraju redovito ići na ginekološke preglede s “papa” testom te isti ponavljati u ritmu kojeg preporuči ginekolog.

Postoji više tipova HPV-a,od kojih su neki tipovi “rezervirani” za genitalno područje. Srećom, kod većine zaraženih, zahvaljujući njihovom imunitetu, HPV “nestane” nakon određenog vremena bez ostavljanja značajnih posljedica. Suprotno tome, kod onih osoba kod kojih se virus zadrži dulje vrijeme, može doći do pojave genitalnih bradavica i/ili promjena na vratu maternice/vagini/vulvi koje, ako se zanemare, mogu progredirati u malignome. Važno je napomenuti da se, u skorije vrijeme, pojava malignoma u ustima, ždrijelu, pa čak i u gornjem respiratornom traktu povezuje s HPV-om.

Postoje cjepiva protiv HPV-a (mogu se primjeniti kod ženske i kod muške populcije) no, na žalost, primjena istog je u Hrvatskoj vrlo skromna i to pogotovo danas u vrijeme jačanja lobija protiv cijepljenja.. Mladi koji su na početku svog spolnog života ne uzimaju za ozbiljno rizik od infekcije HPV-om (misle da se takve stvari uvijek dešavaju “nekom drugom”) pa je i odaziv na cijepljenje vrlo loš.
Nakon svega, ono što je važno zapamtiti: redovito obavljajte ginekološke preglede i javite se svom ginekologu uvijek kada primjetite nelagodu, peckanje, svrbež, iscjedak da bi Vaš liječnik mogao ustanoviti o kakvoj se infekciji radi i dati Vam adekvatnu terapiju. Budite svjesni da upotreba kondoma i što rjeđe mijenjanje partnera smanjuju rizik od spolno prenosivih bolesti.